Merhaba bu yazımda sizlerle .Net Framework’un internet üzerinden cihazların birbirleri ile iletişim kurabilmeleri ve veri alışverişinde bulunabilmeleri için geliştirdiği yöntemlerden bahsedeceğim.
Bu yöntemleri Web Servis, WCF(Windows Communication Foundation) ve Web Api olarak 3 ana başlıkta toplayabiliriz.
1. Web Servis
SOAP’a dayanır ve verileri XML biçiminde döndürür.
Yanlızca HTTP protokolünü destekler.
Açık kaynak kodlu bir yazılım değildir lakin XML formatını algılayabilen herhangi bir client tarafından kullanılabilir.
WCF için Web Servis’in başkalaşmış bir yöntemidir denilebilir lakin Web Servis’ten farklı olarak TCP, HTTP, HTPPS, Named Pipes ve MSMQ protokollerini desteklyen bir yapıya sahiptir.
Açık kaynak kodlu bir yazılım değildir ama XML formatını algılayabilen herhangi bir client tarafından kullanılabilir.
Uygulamada veya IIS üzerinden host edilip yayınlanabilir.
2.a. WCF Rest
WCF’yi WCF Rest hizmeti olarak kullanmak için webHttpBindings özelliğini etkinleştirmeniz gerekir.
Sırasıyla [WebGet] ve [WebInvoke] özniteliklerine göre HTTP GET ve POST fiillerini destekler.
Diğer HTTP fiillerini etkinleştirmek için, IIS’de belirli bir fiil isteğini kabul etmek için IIS’de bir miktar yapılandırma yapmanız gerekir.
WebGet kullanarak parametreler arasında veri iletimi için yapılandırma gerekir. Bunun için UriTemplate belirtilmelidir.
XML, JSON ve ATOM veri formatını destekler.
3. Web Api
Web Api yöntemi HTTP servislerini kolay ve basit bir hale getirmek için oluşturulmuş diğerlerine göre yeni bir yöntemdir.
Web Api açık kaynak kodlu bir yazılım olmakla beraber .Net framework üzerinden REST-ful servisler oluşturmak için ideal bir platformdur.
WCF Rest servisinden farklı olarak HTTP protokolünün tüm özelliklerini(URI, Request/Response headers, caching yani önbelleğe alma, versioning, çeşitli içerik formatları gibi özellikler) kullanabilir.
Ayrıca routing, controllers, action results, filter, model binders, IOC container veya dependency injections, projenizi daha basit ve sağlam kılan Unit Test gibi MVC özelliklerini destekler.
Uygulama üzerinde veya IIS üzerinde host edilip yayınlanabilir.
Light Weight Mimariler ve akıllı telefonlar gibi sınırlı bant genişliğine sahip olan cihazlar için daha uygun bir yöntemdir.
Response değerleri WebApi MediaTypeFormatter aracılığı ile formatlanır, bu formatlar JSON, XML formatlarında olabilmesinin yanı sıra client’ın ekleyeceği herhangi bir formatta da olabilir.
Web Api, Web Servis ve WCF Yöntemlerinin Kullanım Alanları ve Tercih Sebepleri Nelerdir?
Tek yönlü haberleşme, sıralı mesaj ve çift yönlü haberleşme gibi özel senaryoları destekleyebilecek alt yapıda bir servis oluşturmak istiyorsanız WCF kullanmanızda fayda var.
TCP, Named Pipes veya UDP gibi hızlı taşıma kanallarını kullanabilecek bir servis oluşturmak istediğinizde WCF yöntemini seçmenizde fayda vardır.
HTTP’nin tüm özelliklerini (URI, Request/Response headers, caching yani önbelleğe alma, versioning, çeşitli içerik formatları gibi özellikler) kullanabilen, HTTP üzerinde kaynak odaklı servisler oluşturmak istediğinizde Web Api yöntemini kullanmanız daha sağlıklıdır.
Servislerinizi tarayıcılar, cep telefonları(iphone ve tabletler de dahil olmak üzere) çok çeşitli istemcilere sunmak istediğinizde Web Api yöntemini kullanmanız daha uygun olur.
Bu yazımda sizlere cihazlar arasındaki başlıca haberleşme yöntemlerini, bu yöntemler arasındaki farklılıkları ve bu yöntemlerin kullanım alanlarını açıklamış oldum, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
ASP.net-C# İle Web Servisler Kullanılarak Mernisten TcKimlik Numarası İle Kişi Bilgileri Sorgulama MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) Online kişi bilgileri hizmeti veren bir servistir. Bu bilgileri almak için bir kullanıcı adı ve şifre edinmeniz gerekir. Genellikle kamu kuruluşlarında bulunan (sanırım ücret karşılığında isteyen şirketlerde alabiliyor)izin ile bu hizmetlerden yararlanılabilir. Sertifikanın Yüklenmesi https://kpsv2.nvi.gov.tr adresi firefox ile açılır, açılan sayfa üzerinde sağ tıklanarak “sayfa bilgisi göster”/ “güvenlik” sekmesine girilir, “Onay belgesini göster” seçeneği tıklanır ve daha sonra “Ayrıntılar” sekmesine gidilerek "Dışa Aktar" diyip bu sertifika herhangi bir yere kaydedilir. Daha sonra kaydedilen sertifika açılır ve yüklenir (Install) . Yeni Proje Oluşturup Web Service Ekleme Öncelikle Visual Studio.Net ile yeni proje oluşturulur. "Solution Explorer" Penceresinden Proje ad...
Liste TNW, Buffer Blog, Product Hunt, Angellist, Pickcrew, Betalist, vb. 50’den fazla teknoloji blogu ve web sitesinden derlenmiştir. ( Alıntı ) İş Dünyası ve Pazarlama A. Bedava web sitesi + logo + hosting + faturalama HTML5 UP: Uyumlu HTML5 ve CSS3 site şablonları. Bootswatch: Bootstrap için ücretsiz temalar. Templated: 845 adet ücretsiz CSS & HTML5 site şablonu. WordPress.org | WordPress.com : Kendi web sitenizi ücretsiz oluşturun. Strikingly.com Domain: strikingly.com alan adları için ücretsiz bir site. Withoomph : Hızla tasarlanan güzel logolar. Hipster Logo Generator: Popüler, güncel, stil sahibi, hipster. Squarespace Free Logo: Düşük çözünürlüklü versiyonu ücretsiz indirebilirsiniz. Hive: Dünyanın ilk ücretsiz sınırsız bulut hizmeti. Invoice to me : Ücretsiz fatura oluşturma. Free Invoice Generator : Ücretsiz fatura oluşturmak için alternatif. Slimvoice: İnanılmaz...
Yorumlar
Yorum Gönder